10/19/2011

Mite de la caverna

Publicat per Carlos a 18:30 ,


El mite de la caverna, Plató explica l'existència d'uns homes captius des del naixement a l'interior d'una fosca cova. Presoners lligats de coll i cames, de manera que es veuen obligats a mirar sempre endevant sense poder girar mai el cap. La llum que il·lumina la cova prové dun foc encès darrera d'ells. 


Plató, per boca de Sòcrates, diu que imaginem un camí elevar i llarg entre les presoners i el foc, on s'hi ha construit un mur per on passen uns homes que porten tota mena de figures que els sobre pasen, aquests homes a vegades enraonen i a vegades callen. Els captius no poden veure res més que les ombres de les figures projectades pel foc a la paret de la caverna, i mancats d'una altre educació pensen que les ombres que veuen són els objectes reals, la mateixa realitat. Plató els convida a imaginar que un d'aquests captius comença a veure que es pot treure les cadenes i que pot caminar i sortir, amb molt d'esforç. Un cop hagi sortit, la llum del sol l'enlluernaria i hauria de buscar les ombres i les coses reflectides a l'aigua; més endevant s'acostumaria a mirar els objectes mateixos i a la fi descobriria la realitat i el què les coses són i podria contemplar-les amb tot el seu esplendor.


Sócrates fa entrar de nou al presoner a l'interior de la caverna perquè te l'obligació moral de explicar-ho als altres presos i alhora convèncer-los que viuen en l'engany i en la falsedat. Però la gent presonera, alienada des de la infància el prenen per boig.


Actualment el mite de la caverna ha sigut recreat amb películes com "Matrix" i el "Show de Truman".





Back Top

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada