10/21/2011

Concepte còsmic de la filosofia

Publicat per Carlos a 18:00 ,



Només es pot aprendre a filosofar. és a dir, a excercitar el talent de la raó seguint els seus principis generals en certs assajos existents [...].

El concepte de filosofia només constitueix un concepte d'escola, és a saber, el d'un sistema de coneixements que només busquen com a ciència, sense altre objectiu que la unitat sistemàtica d'aquest saber i consegüentment, que la perfecció lògica del coneixement. Però hi ha també un concepte còsmic (conceptus cosmicus) de la filosofia que sempre ha servit de fonament a aquesta denominació especialment quan es va personificar, per dir-ho així, i es va representar com a arquetip en l'ideal del filòsof. Des d'aquest punt de vista, la filosofia és la ciència de la relació de tots els coneixements amb els fins essencials de la raó humana (teleologia rationis humanae), i el filòsof és un legislador d'aquesta mateixa raó, no un artífex.

Immanuel Kant
Crítica de la raó pura


Aquest text, és un fragment adaptat de la obra "Crítica de la raó pura" escrita per Immanuel Kant. 

Les idees principals que podem extreure del text, és que aprenem a filosofar utilitzant el talent de la raó. La filosofia es un concepte d'escola és a dir que ens la introdueixen a l'escola. Però per una altre banda la es un conjunt de coneixements ordenats amb lògica, conceptus cosmicus , en el que els filòsofs s'inspiraven. La filosofia és una ciència que relaciona els coneixements amb els fins de la raó humana.

Com a títol posaría ; Filosofia, la ciència que relaciona tot.

El text esta estructurar en dos paràgrafs, en el primer paràgraf, ens introdueix a l'aprenentatge de la filosofia. En el segon Kant, ens explica que la filosofia és un concepte d'escola, conjunt de coneixements que tenen com a objectiu el saber, ens relaciona el concepte de la filosofia a l'escola i el concepte còsmic, que és la base de la filosofia. 

Per tant podem dir que la filosofía sorgeix del seu dubte i a l'hora del concepte còsmic.


Aquest text defensa el mètode trascendental de Kant, no mira d'esbrinar quin és l'origen del nostre saber sinó com passa amb l'empirisime i el racionalisme mira de fomentar-lo, de donar-ne raó. 
El mètode empirico racional parteix del fet que comptem amb dues fonts de coneixement els sentits i l'enteniment. 


A diferència del mètode trascendental aquest diu que tenim dos origen del coneixement i el trascendental l'esbrina.

Back Top

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada