11/13/2012

La República de Plató

Publicat per Carlos a 15:04 ,



Idees principals 

En aquest text Plató identifica la dialèctica com l’únic mètode que realment es capaç de convèncer els éssers humans. És a dir que la dialèctica és allò necessàri per tots els sabers i ciències, ja que si som capaços de modificar el pensament aliè amb poques paraules, podrem imposar el nostre saber.

Títol secundari

La dialectica; el principi del coneixement.

Anàlisi

Aquest fragment és un diàleg entre Plató i Glaucó. Plató esmenta que la dialèctica és l’únic mètode que sense les hipòtesis mitjançant la paraula ens ajuda a trobar la veritat interior. Segons l’autor aquesta veritat es pot cercar entre la ciència i la opinió ja que la dialèctica és un procés ascendent en el que es pasa d’un estat de desconeixement ignorància a un estat de saber màxim i contemplació del món intel·ligible, és a dir, que si dominem la dialèctica podrem arribar al nivell màxim de coneixement segons Plató. Finalment per acabar el diàleg Plató recomana a Glaucó que aquest utilitzi la dialèctica en el àmbit de l’educació.

Comparació

Mentres que Plató basa la seva teoria de les idees en el món intel·ligible en el cual es troben totes elles i les ànimes, per tant, no podem conèixer un concepte sense conèixer primer la idea d’aquest mateix.

Aristòtil fa una crítica molt dura i esmenta que la realitat es troba en el món sensible, ja que tota substància esta formada per matèria i forma, però tot allo que coneixem està format per matèria, i aquesta matèria únicament existeix en el món sensible, per tant Aristòtil diu que el món intel·ligible és un recurs que utilitza Plató ja que no sap explicar ni interpretar la veritat.

Back Top

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada