10/20/2012

Ciència (episteme) i opinió (doxa): República, llibre V, 475e-476d.

Publicat per Carlos a 2:47 ,



"- Doncs els veritables filòsofs, qui dius que són? -em preguntà.- Els delerosos de contemplar la veritat. Perquè els delerosos d'escoltar i d'espectacles acullen amb goig les veus melodioses, els colors i les figures boniques i tot el que produeixen les coses així, però el seu pensament és incapaç de veure i acollir la naturalesa de la bellesa en si. - Doncs sí, és ben bé així -observà.- Però no n'hi pot haver gaires de capaços d'accedir a la bellesa en si i veure-laen la seva essència.- No, d'aquests n'hi haurà ben pocs.- Doncs, a veure: el qui reconeix les coses boniques, però no la bellesa en si, i és incapaç de seguir aquell que pretengui fer-lo arribar al seu coneixement, aquest tal, què et sembla? Viu dormint o despert? (...) Doncs què? El qui, ben a l'inrevés, té la bellesa en si com una cosa, i és capaç de contemplar-la en si i també els objectes que participen d'ella, i és capaç de veure què no participa d'ella i ella, de què no participa, aquest tal, què et sembla? Viu dormint o despert? Doncs, dels pensaments d'aquest en direm, raonablement, per tal com sap, 'saber', i dels de l'altre, per tal com opina, 'opinió'.

Idees principals 

En aquest text, Plató ens esmenta que no tohtom es capaç d’arribar a conèixer aquest món intel·ligible, ja que només aquells que a través dels pensaments coneixen les coses belles i en base aquesta la idea de bellesa són els que disposen d’aquest coneixement per conèixer el món inteligibre, és a dir que els que saben que són les coses belles però no coneixen aquesta idea són els que viuen dormint.

Títol secundari

La idea i el concepte.

Anàlisi del text 

Aquest text pertany al llibre de la República de Plató, va ser escrit durant la seva etapa de maduresa,és a dir que Plató sotmet a autocrítica la seva teoria. El fragment éss un diàleg entre dos filòsofs, Plató inicia aquest diàleg qüestionantse qui són els veritables filòsofs. Per arribar a conèixer aquests filòsofs Plató diferencia dos persones aquelles que poden veure les aparençes que provenen d’una idea però no poden interpretar la substància de la idea. I les que poden captar la idea i els conceptes que representa aquesta mateixa. La primera persona es troba en un grau de coneixement baix segons Plató, que és el de l’opinió, basat en la percepció dels sentits mentres que la segona utilitza la raó o nous per conèixer el món intel·ligible i aquesta persona té el grau de coneixement màxim.

Comparació

Mentres que Heràclit afirma que de la unitat de contraris com la nit i el dia sorgeix la més bella harmonia i es creen idees totalment oposades.

Plató diu que les idees es troben al món sensible o intel·ligible i que no poden ser trobades per tohtom i que el món dels sentits és una simple percepció i que per tant no es apte ni cert.

Back Top

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada