9/23/2012

Textos de Parmènides - 8 D-K.

Publicat per Carlos a 7:24 ,




“Només resta un discurs possible: l’ésser és. I tot ens mostra que ha estat inengendrat i que no és moridor, car és únic, i immòbil i sense fi. No ha estat ni serà mai, perquè és ara mateix sencer i, a la vegada, u i continu. Si no, ¿quin origen tindra? ¿Com, d’on podria haver sorgit? No permetré que diguis o pensis res d’allò que no és, puix no és expressable ni pensable que no sigui. ¿Per quina necessitat hauria esdevingut ésser més aviat o més tard si prové del no-res? És, doncs, necessari que sigui absolutament o que no sigui. Mai cap força de fe no permetrà que, d’allò que ha estat, en neixi res, llevat d’allò mateix. Així, ni fer-se ni destruir-se no és permès per la Justícia, com si s’hagués relaxat, ans, al contrari, manté les cadenes fermes. Veredicte sobre el cas: o és o no és. Certament, ja està decidit -com és obligat- que una via és impensable i inexpressable (perquè no és una veritable via), però que l’altra, tal com és és autèntica.” (frag. 8 D-K)


Idees principals

Aquest text ens explica que del no res no pot sortir res per tant els éssers han de sortir d’alguna cosa física present en el món, per tant de la fé no pot sorgir res tampoc.

Títol secundari 

El no res no és res.

Anàlisis del text

Aquest text és un text de Parmènides estructurat en un únic paràgraf i ens comença a donant-nos la idea de que l’ésser és, per tant això vol dir que l’ésser sorgeix apartir d’un altre ésser i no per una cuestió de fé. També ens planteja la qüestio de que del no res no pot sortir res, ja que el no res no és res és una cosa no expressable ni pensable per tant no és. 

Nomes hi ha una cosa que és segur i és l’ésser i aquesta és ja que no pot no ser per que l’ésser és expressable i autèntic.



Biografia de Parmènides

Back Top

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada